• Zelf te bouwen
 • Gemakkelijk
 • Helemaal op maat
 • Koud of geïsoleerd
 • Diverse afwerkingen
 • Duurzaam
 • Eigen productie
 • Zelf te bouwen
 • Gemakkelijk
 • Helemaal op maat
 • Koud of geïsoleerd
 • Diverse afwerkingen
 • Duurzaam
 • Eigen productie

Vergunningsvrije loods bouwen

Qloods Google Mijn Bedrijf Reviews

Vergunningsvrije loods bouwen: tips en regelgeving

Heeft u extra opslag nodig? Dan kan een vergunningsvrije loods bouwen een goede optie zijn. Echter is het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor een loods bouwen een langdurige en kostbare zaak. Gelukkig mag u in een aantal gevallen vergunningsvrij bouwen. Maar wat zijn de regels?

Wat is een vergunningsvrije loods?

Een vergunningsvrije loods bouwen betekent dat u zonder vergunning een loods kan bouwen, dus waar geen omgevingsvergunning voor nodig is. Het gaat hierbij om een loods die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden en regels zijn in Nederland vastgelegd in het Besluit omgevingsrecht (Bor).

Vergunningsvrij loods bouwen voorwaarden

Om een loods vergunningsvrij te kunnen bouwen, moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo mag de nokhoogte van de loods niet hoger zijn dan 5 meter. De nokhoogte is de hoogte van de grond tot de punt van het dak. Kiest u voor een loods met plat dak? Dan heeft u alleen te maken met de goothoogte. Deze mag niet hoger zijn dan 3 meter.

Ook moet de loods op minimaal 1 meter afstand van de erfgrens worden gebouwd. Is de loods hoger dan 3 meter, dan moet deze zelfs op 2 meter van de erfgrens geplaatst worden.

Daarnaast mag de loods niet gebouwd worden op openbaar groen of een monumentaal pand. Het is belangrijk om te beseffen dat deze voorwaarden en regels per gemeente kunnen verschillen. Daarom is het handig om vooraf te controleren welke regels er gelden in uw gemeente. Meer over de regelgeving leest u op onze pagina  vergunningsvrij bouwen.

Voordelen van een vergunningsvrije loods bouwen

Eén van de grootste voordelen van het vergunningsvrij loods bouwen is dat u geen vergunning hoeft aan te vragen. Dit bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld. De kosten voor het aanvragen van een vergunning kunnen aardig oplopen. Bovendien kunt u met een vergunningsvrije loods snel extra opslag-, hobby- of werkruimte creëren, zonder dat u hiervoor lang op toestemming van de gemeente hoeft te wachten.

Een ander voordeel van een vergunningsvrije loods bouwen is dat het vaak goedkoper is dan het bouwen van een loods met vergunning. Dit komt omdat er bij het bouwen van een vergunningsvrije loods minder eisen worden gesteld aan het gebouw en er dus minder kosten zijn voor bijvoorbeeld bouwtekeningen en constructieberekeningen.

Nadelen van een vergunningsvrije loods

Hoewel het bouwen van een vergunningsvrije loods veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Aangezien deze niet hoger mag zijn dan 5 meter en niet meer dan 100m2 mag zijn, kan het beperkend zijn als u een grotere loods nodig heeft.

Daarnaast zijn er beperkingen wat betreft de locatie van de loods. Zo moet de loods op een bepaalde afstand van de perceelgrens en de woning van de buren worden gebouwd. Als u niet genoeg ruimte heeft op uw perceel, dan kan dit betekenen dat u geen vergunningsvrije loods kunt neerzetten.

vergunningsvrije loods bouwen

Een ander nadeel van vergunningsvrij loods bouwen is dat u minder controle heeft over de bouwkwaliteit. Bij een loods met vergunning moet er namelijk voldaan worden aan bepaalde bouweisen en wordt het bouwproces gecontroleerd door de gemeente. Bij een vergunningsvrije loods is dit niet het geval, waardoor de kwaliteit van de loods minder gegarandeerd is.

Tips bij het bouwen van een vergunningsvrije loods

Als een vergunningsvrije loods bouwen voor u een optie is, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Hieronder volgen een aantal tips:

Vergunningsvrije loods bouwen
 • Controleer of u voldoet aan de voorwaarden: voordat u begint met bouwen, is het belangrijk om te controleren of een vergunningsvrije loods bouwen mogelijk is. Zo voorkomt u problemen achteraf.
 • Kies de juiste locatie: houdt bij het bepalen van de locatie van de loods rekening met de afstanden tot de perceelgrens en de woning van de buren. Zo voorkomt u dat u de loods opnieuw moet verplaatsen of zelfs moet afbreken.
 • Let op de kwaliteit van het materiaal: omdat er geen controle is vanuit de gemeente, is het extra belangrijk om te letten op de kwaliteit van de materialen die u gebruikt bij het bouwen van een vergunningsvrije loods. Wilt u een geïsoleerde loods bouwen? Ook dan bent u bij QLoods aan het juiste adres.

Vergunningsvrije loods bouwen

Als u extra opslagruimte nodig heeft, dan kan een vergunningsvrije loods bouwen een handige oplossing voor u zijn. Door te voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden, bespaart u niet alleen tijd, maar ook geld omdat u geen vergunning hoeft aan te vragen bij de gemeente.

Wilt u vergunningsvrij een loods bouwen? Neem contact op of bezoek onze showroom, elke werkdag geopend van 8.00 – 17.00 en op zaterdag tussen 09.00 – 13.00 uur, en ontdek hoe QLoods u kan helpen.

Wilt u op de hoogte blijven over onze QLoodsen? Volg ons op Facebook. Hier plaatsen wij onze opgeleverde projecten, zodat u direct een indruk heeft hoe uw loods eruit kan zien.

loods-online-loods-samenstellen

Online ontwerpen 3d tool

Stel snel en gemakkelijk uw eigen loods samen.
De mogelijkheden zijn eindeloos!

loods-offerte-aanvragen

Vrijblijvende offerte

Vraag snel en eenvoudig een gratis offerte aan.
Binnen 24 uur een vrijblijvende offerte.