Hoe gaat de montage van een Q Loods in zijn werk?

Bent u zich aan het oriënteren voor het aanschaffen van een Q Loods en tevens zeer benieuwd hoe de montage van een loods in zijn werk gaat? In deze blog geven wij u een behapbaar overzicht van hoe de montage van een loods in zijn werk gaat. Het montageproces verloopt in de volgende 4 stappen. In deze blog begeleiden wij u van A tot Z-werk.

 • Een goede voorbereiding
 • Fundering
 • Staalstructuur
 • Platen en panelen

Een goede voorbereiding

Zorg voor een goede voorbereiding! Een goede voorbereiding begint met compleet hebben van alle materialen. Zorg dus dat u de loods compleet heeft voordat u aan de montage begint. Dit zijn zowel de bijgeleverde loodsonderdelen als de onderstaande gereedschappen. Houd een dag of 2 aan tussen de levering van de loods en de start van de montage om de juiste voorbereidingen te treffen, zodat u er zeker van bent dat u de gehele loods aangeleverd heeft gekregen. Voor het monteren van de loods heeft u de volgende gereedschappen en extra benodigdheden nodig:

 • Handcirkelzaag en popnageltang voor het op maat maken en bevestigen van de wand-en dakpanelen.

 • Waterpas en blikschaar links + rechts voor een strakke en precies afgewerkte loods.

 • Hamer en boormachine voor het verankeren van de loods.

 • Ratel en steeksleutel 13, 19 en 24 voor de montage.

 • Purschuim en siliconenkit voor de afwerking.

* De gereedschappen + extra benodigdheden zijn door de klant zelf te verzorgen of leverbaar tegen meerprijs.

Fundering

Voor uw loods kunt u kiezen voor verschillende funderingen. De keuze hiervan hangt af van de kwaliteit van de grond op de bouwlocatie. Q Loods biedt u de onderstaande mogelijkheden als fundering voor uw loods. Onze experts zoeken samen met u naar de beste oplossing voor uw situatie.

Betonvloer

Een van de mogelijkheden als fundering voor uw loods is een betonvloer. Deze fundering bestaat uit een gewapende voetplaat met een gewapende opstort, welke ter plaatse wordt gestort om een goede verankering aan de grond te krijgen. De afmeting voor de voetplaat is variabel. In de meeste gevallen is deze 20/25 cm dik, gewapend met een enkele of dubbele staalmat en gestort op plastic folie. De opstort heeft meestal een hoogte van 50 cm en is gewapend met een gevlochten korfwapening.
U kunt ook kiezen voor de strookfundering. Hier wordt alleen de buitenste laag, waar de voetplaten op komen, gestort. Vervolgens kunt u er voor kiezen om ook de binnenkant te storten of te leggen.

Stelconplaten

Stelconplaten met een warmgewalst geprofileerd stalen hoeklijn van 45 x 45 x 4,2 mm in een dikte van 16 cm, voorzien van een kwartshoudende, slijtvaste gebezemde deklaag. 20 Ton asbelasting. 2 bij 2 meter, gebaseerd op de aangeboden loods.

Chemische ankers in bestaande fundering

Chemische verankering is een nieuw funderingssysteem waarbij verzinkt stalen schroefbuizen worden ingeboord. Dit systeem is ideaal vanwege het feit dat het systeem tijdbesparend is. Er zijn geen grondwerken of sloopwerken nodig in de bestaande vloeren en het is direct belastbaar. Dit systeem is voornamelijk toepasbaar voor de kleinere bouwwerken met een overspanning tot 15 meter.

* Zorg, voordat je de vloer gaat leggen, voor een goede sondering om het ballast van de vloer te waarborgen.

Staalstructuur

De Q Loodsen bestaan uit twee verschillende staalprofielen: het sigma-profiel en het prefab-element. Deze symmetrische profielen zorgen voor een snellere montagesnelheid en zijn eenvoudig te gebruiken.

Sigma profielen

De sigma profielen zijn voorzien van gaten op de standaard ponslijnen, waardoor deze geheel gereed zijn voor montage. Het product is duurzaam en 100% recyclebaar.

Prefab-elementen

De prefab-elementen zijn voorgemonteerde elementen van 1,5 m breed en de hoogte op basis van de goothoogte met een ingebouwd windverband. Voor de montage hiervan dient u de prefab-elementen tegen elkaar aan te monteren m.b.v. de voorgeponste openingen, waar u ze aan kunt bevestigen.

Beide staalprofielen, voor de zelfbouwloods, worden geleverd met bijbehorende bouwtekening. Alle staalprofielen en verbindingsstukken zijn genummerd, waardoor u eenvoudig de lijst af kunt werken. Zo kunt u gestructureerd de staalstructuur monteren. Profielen die dezelfde nummering hebben komen exact met elkaar overeen. Kijk voor de exacte montage in de montagehandleiding. Het staalframe van het zelfbouwpakket bestaat uit het volgende:

Samenstelling:

 • Kolommen en liggers uit prefab-elementen of Sigma profielen, afhankelijk van uw project.
 • Dakgordingen en wandregels.
 • Gelakte of volbad-verzinkte montage-stukken.

 • Deuropeningen naar wens.
 • Gedetailleerd plan met montage-richtlijnen.

Platen en panelen

Voor de dakbeplating van de loods kunt u kiezen uit de volgende soorten: geïsoleerde- en ongeïsoleerde dakpanelen, dakpanplaten en lichtstraten. De dakplaten en dakpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wat betreft de wandbekleding heeft u de keuze uit; geïsoleerde- en ongeïsoleerde wandpanelen die verkrijgbaar zijn in de uitvoeringen, gelinieerd en microrib. Wanneer u de keuze voor uw dak- en wandbeplating heeft gemaakt kunt u overgaan op het monteren van de beplating.

*als u begint met de montage van de panelen begint u ALTIJD eerst met de dakpanelen.

Dakplaten

1. Zorg ervoor dat het eerste paneel uiterst recht wordt geplaatst.
2. Plaats het dakpaneel in het verlengde van de dakspant. Zorg dat de oversteek van het dakpaneel dezelfde lengte heeft als de dikte van het wandpaneel. Bij een 60 mm wandpaneel ook 60 mm oversteek houden.
3. Gebruik 2 schroeven voor montage van het dakpaneel op de middelste gording en aan de boven- en onderzijde (bovenste en onderste gording) 3 schroeven per gording.
4. De kleine schroef dient elke 80 cm in de overlapping aangebracht te worden wanneer deze niet strak aansluit. Indien deze wel strak aansluit is dit niet nodig.
5. Na het aanbrengen van de purschuim kan de nok gemonteerd worden. Let op!! Breng eerst de hoeken op de wandpanelen en de windveren aan voordat je de laatste meter van de nok aan de gevelzijden afschroeft.
6. Een eventuele loze ruimte tussen de dakpanelen en de wandpanelen dient met purschuim gevuld te worden alvorens de windveer aan te brengen.

Wandpanelen

* Gebruik popnagels voor de montage van de druiplijst.

1. Zorg ervoor dat het eerste paneel uiterst recht geplaatst wordt.
2. Plaats het eerste wandpaneel in de hoek en zorg dat de oversteek van het wandpaneel dezelfde lengte heeft als de dikte van het wandpaneel. Dit betekent bij een wandpaneel van 60 mm dus ook een oversteek van 60 mm.
3. Plaats de schroeven aan de bovenkant, dicht in de hoek. Deze worden later afgedekt door het zetwerk.
4. Zorg dat ook de schroeven van de laatste plaat zo dicht mogelijk in de hoek worden geschroefd.
5. Zorg dat de platen die bij elkaar in de hoek komen naadloos op elkaar aansluiten. Indien er toch ruimte ontstaat tussen beide platen, vult u deze op met purschuim.
6. Plaats het hoekprofiel. Als het goed is worden de schroeven nu afgedekt door het hoekprofiel. Hierdoor blijft de isolatiewaarde behouden.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen met betrekking tot de montage van een loods? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u waar nodig van adviezen te voorzien. Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht om eventuele mogelijkheden te bespreken.