QLoodsen zijn niet compleet zonder coatings. Een coating dient er namelijk voor om uw beplating te beschermen. Daarom heeft u bij ons altijd een coating op uw dak- en wandbeplating. Wel kunt u in veel gevallen zelf kiezen met welke coating uw beplating geproduceerd wordt. Het is daarom handig om u meer te laten informeren over wat de mogelijkheden zijn. Welke coatings zijn er allemaal en wat zijn de verschillen? We leggen het graag aan u uit. Eerst gaan we in op wat een coating precies is.

Waar zijn coatings voor?

Een coating is simpel gezegd een extra beschermingslaag op uw beplating. Deze laag beschermt het staal tegen allerlei weersinvloeden. Hierdoor wordt het staal minder aangetast door regen. Het staal blijft dan langer mooi en gaat langer mee. De coating draagt dus bij aan de langere levensduur van de stalen beplating en daarmee de loods. Zonder coating zal het staal sneller roesten en kan het corroderen. Dit kan vervolgens weer invloed hebben op het uiterlijk van het staal, maar de stoffen die vrijkomen bij corrosie hebben ook een negatieve invloed op uw gezondheid. De staalcoating is dus nodig om niet alleen uw loods maar ook uzelf te beschermen. Hierbij zijn verschillende gradaties. Niet iedere coating geeft dezelfde mate van bescherming. We zullen dieper ingaan op de verschillende soorten coatings en wat deze precies doen.

Welke coatings zijn er?

Er is geen universele coating voor al onze beplating. We hebben diverse soorten coatings met verschillende eigenschappen. Deze zullen we voor u op een rij zetten.

Colorcoat HPS200 Ultra

Dit is de sterkste coating in de markt met ongeëvenaarde prestaties. Het is het meest duurzame voorgelakte staalproduct met garanties tot 40 jaar. Het is een 200 mu coating (0,2mm) op basis van polyvinylchlorideharsen (pvc). Door deze dikke coating die bestaat uit meerdere lagen is het optimaal bestendig tegen corrosie, roest en is er geen jaarlijkse inspectie nodig. Het is namelijk onderhoudsarm. Deze coating is daardoor uitermate geschikt voor buitentoepassingen, waaronder ook in maritieme en industriële omgevingen. HPS200 Ultra wordt standaard toegepast op onze sandwichpanelen. Er zijn met deze coating ook veel kleurmogelijkheden. Hier gaan we verderop in dit artikel op in.

Colorcoat Polyester

De Polyester coating is een gladde coating die zeer geschikt is niet-agressieve buitenomgevingen. Dat wil zeggen dat deze langer mee gaat wanneer er geen extreme invloeden van buitenaf zijn, zoals een bosomgeving of een kustomgeving. Het is een voorgelakt staalproduct van 25 mu (0,025 mm) op basis van polyesterhars. Deze coating is budgetvriendelijk en geschikt voor buitengevels. Op deze coating krijgt u tien jaar garantie.

Colorcoat XL200

Voor onze geïsoleerde dakpanplaat hebben we, behalve de HPS200 Ultra, nog een speciale coating; de XL200 coating. Dit is een heel duurzame coating met dezelfde kwalitatieve eigenschappen als de HPS200 Ultra. Het is eveneens een 200 mu coating op basis van pvc. Daarom is deze bestendig tegen corrosie en roest en is het nagenoeg onderhoudsarm. De coating is daardoor geschikt voor buitentoepassingen, waaronder maritieme en industriële omgevingen. Op deze coating geven we tot 30 jaar garantie.

Colorcoat Wood Grain

Onze Rabat wandbeplating kan gecoat worden met zowel HPS200 Ultra als de speciale Wood Grain coating. Deze coating heeft een speciale houtstructuur waardoor de stalen Rabat platen net houten platen lijken. Wel heeft het dan nog steeds alle voordelen van staal! De coating is namelijk onderhoudsarm, waardoor schilderen tot de verleden tijd behoort. Op deze coating krijgt u tot tien jaar garantie.

QLoods coatings wandprofielen wood grain

Waaruit bestaat een coating?

Alle diverse coatings bestaan uit meerdere lagen. Bij de Polyester en Wood Grain coatings is dit slechts beperkt. Hierbij is sprake van drie lagen: een basislaag, een primer en de toplaag met de gewenste kleur. De basislaag zorgt ervoor dat de coating aan het staal blijft plakken. De primer is om de toplaag te laten plakken met deze basislaag. De toplaag is vervolgens wat het oog ziet, namelijk in de kleur van uw keuze. Doordat deze coating uit slechts een paar lagen bestaat, kan het makkelijker beschadigen dan bijvoorbeeld de HPS200 Ultra en de XL200 coating. Deze bestaan uit maar liefst acht lagen. Dit zijn wederom de basislaag en daarbovenop afgewisseld een voorbehandeling en een metallic laag. Bovenop de tweede metallic laag is er de anti-corrosie werkende laag. Als laatste is er weer de toplaag in de door u gewenste kleur. Door de verschillende lagen is deze coating niet alleen extra sterk maar blijven de kleur en de kwaliteiten langer behouden.

QLoods coatings HPS200 Ultra lagenQLoods coatings beschrijving HPS200 Ultra lagen

Verschillende kleuren

Al onze coatings zijn beschikbaar in diverse kleuren. Wel is hierin verschil per coating. Wood Grain is bijvoorbeeld verkrijgbaar in zwart, donkergroen en gebroken wit. Daarentegen is HPS200 Ultra in ruim twintig kleuren te krijgen. Iedere coating is per dak- en wandprofiel beschikbaar in andere kleuren. Het is mogelijk om bij ons in de showroom alle kleuren te bekijken. In het echt kan dit namelijk anders uitvallen dan op een scherm. We geven hieronder graag een indruk van de verschillende kleuren die we aanbieden. Let wel, dit is nog niet alles van wat we hebben. Per dak- en wandprofiel zijn er verschillende coatings en opties. Dit kunt u vinden op de pagina per dak en wand. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, antraciet, groen, wit en diverse grijstinten.

Q Loods kleuren overzicht coatings mogelijkheden

 

Brandwerendheid van coatings

Een coating zorgt ervoor dat de levensduur van uw stalen beplating verlengd wordt. Het biedt daarom extra bescherming in geval van brand. Extreem hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat staal verbuigt of aan sterkte verliest. Een extra laag op het staal kan dit proces voorkomen dan wel vertragen. Onze coatings zijn gecertificeerd en kunnen veilig gebruikt worden omdat ze voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Ook hierin is verschil per coating. De Polyester coating heeft een A1 gradatie, oftewel dat deze onbrandbaar is. Hiermee komt er dus geen rookproductie of druppelvorming wanneer deze wordt aangetast door brand. De iets dikkere HPS200 Ultra coating heeft een C-s2-d0 gradatie, oftewel lichtelijk brandbaar, met een gemiddelde rookproductie en nul druppelvorming. Beide coatings smelten niet, waardoor het voorkomt dat er andere delen van uw loods vlam kunnen vatten. De coatings voorkomen hiermee tevens dat de stalen beplating wordt aangetast. Het is mede daarom heel belangrijk dat al uw beplating deze beschermingslaag heeft.

 

Wilt u meer informatie over onze diverse coatings en alle verschillende mogelijkheden? Kom dan eens langs! In onze showroom vindt u een demoloods met onze diverse soorten beplating. Dan kunt u ook het verschil voelen tussen de verschillende coatings. U kunt ook direct een offerte aanvragen via de website of ontwerp zelf uw loods! Als u hulp nodig heeft bij het ontwerp of bij het aanvragen van uw offerte, neem dan contact met ons op. Onze experts helpen u graag!

T: 026 781 0781
E: info@qloods.nl