Plaatsen van dakgoten

Bent u van plan om zelf een dakgoot te gaan plaatsen? Voor de doe-het-zelvers onder ons is dit een klus die prima te doen is. Op deze pagina leggen wij u alles uit omtrent het plaatsen van een dakgoot. Zo bespreken wij de volgende punten:

  • Welke maat dakgoot heeft u nodig?
  • Welk materiaal heeft u nodig?
  • Maximale lengte dakgoot
  • Soorten dakgoten
  • Het plaatsen van een dakgoot

Welke maat dakgoot heeft u nodig?

Voor uw dakgoot is het belangrijk dat deze voldoende opvangcapaciteit heeft om bij neerslag het water op te kunnen vangen en af te voeren. Het dakoppervlak is hierin bepalend. Des te groter het dakoppervlak des te groter de opvangcapaciteit van de dakgoot dient te zien. Een te kleine dakgoot zal bij een regenbui direct overlopen waardoor u plassen op de straat of in uw tuin zult krijgen. Daarnaast kan een te kleine dakgoot zelfs schade aan uw gebouw of huis tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om vooraf goed te bepalen welke maat dakgoot passend is bij de oppervlakte van het dak.

Hieronder een overzicht van het minimale dakoppervlak met bijhorende minimale maat dakgoot:

  • Kleiner dan 60 m2 100 mm mastgoot / 100 mm bakgoot
  • Kleiner dan 100 m2 100 mm mastgoot / 125 mm bakgoot
  • Kleiner dan 130 m2 100 mm mastgoot / 150 mm bakgoot
  • Kleiner dan 150 m2 100 mm mastgoot / 180 mm bakgoot

Welk materiaal heeft u nodig?

Het is belangrijk om voorafgaand aan de klus te bepalen welke materialen u nodig heeft om een dakgoot te plaatsen. Naast de dakgoot zelf heeft u altijd nog bevestigingsmaterialen (die altijd meegeleverd worden) nodig. Hierbij kunt u denken aan grootbeugels, eindstukken en een uitloop die nodig is om de regenpijp op aan te sluiten. Daarnaast kunt u gebruik maken van verbindingsstukken wanneer u dakgoten aan elkaar wilt verbinden. Mocht uw dakgoot een hoek omgaan dan kunt u een binnen- of buitenhoek gebruiken. Bepaal afhankelijk van uw situatie de materialen die u nodig heeft om de dakgoot te plaatsen. Onthoud goed dat tussen de twee gootbeugels maximaal 50 cm mag zitten. Bepaal de lengte van uw dakgoot om te weten hoeveel gootbeugels u nodig heeft.

Maximale lengte dakgoot

De maximale lengte van een kunststof of PVC bakgoot ten opzichte van een mastgoot is niet gelijk. Zo bedraagt de maximale lengte van een kunststof of PVC bakgoot ongeveer 15 meter terwijl de maximale lengte van een mastgoot 12 meter is. Mocht u een grotere lengte willen plaatsen, dan kunt u meerdere afzonderlijke goten plaatsen. Bij meerdere goten kunt u dan gebruik maken van een loodflap. Deze komt op de twee uiteinden te zitten waardoor het water over de twee dakgoten wordt verdeeld De loodflap zorgt er tevens voor dat er geen lekkage ontstaat tussen de twee dakgoten in. Houd er daarnaast rekening mee dat er maximaal 8 meter dakgoot uit mag komen op 1 dakuitloop (regenpijp). Is de dakgoot langer, dan dient u meerdere uitlopen aan te brengen.

nadelen romneyloods

Soorten dakgoten

Bij Qloods hebben wij voor de verschillende loodsen ook verschillende soorten dakgoten. Zo kunt u bij onze zelfbouwloodsen kiezen tussen kunststof dakgoten of dakgoten compleet van aluminium.

Het gotensysteem dat Qloods levert bij bedrijfshallen bevat goten, hemelwaterafvoeren en de benodigde bevestigingsmaterialen. Hier worden enkel stalen goten geleverd van vooraanstaande fabrikanten. Deze stalen goten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Als standaard eindigen de hemelwaterafvoeren met verticale buizen zodat deze aangesloten kunnen worden op de waterafvoer.

Bij de A-loodsen van Qloods wordt er aan beide zijden van het dak een stalen goten systeem meegeleverd. Deze bestaat uit gootbeugels, de grote bak, afvoer en een afvoerpijp tot de onderkant van de beplating. Er worden standaard lengtes meegeleverd die u zelf op maat passend dient te monteren. De goot kan in het wit, zwart en grijs worden geleverd.

Het plaatsen van een dakgoot

1. Bepaal eerst op welke hoogte u de dakgoot plaatst. Plaats deze op een dermate hoogte dat het hemelwater direct opgevangen kan worden. Plaatst u de dakgoot te laag, dan bestaat er de kans dat het hemelwater alsnog over de dakgoot naar beneden komt. Dit kunt u zien in de onderstaande afbeelding.

Qloods dakgoot

2. Bepaal vervolgens waar de gootbeugels moeten komen. Zoals eerder vernoemd dient de afstand tussen 2 gootbeugels maximaal 50 cm te zijn. Wanneer deze afstand té groot is, is er mogelijk onvoldoende draagkracht waardoor de dakgoot gaat doorhangen.

3. Nu gaat u de gootbeugels plaatsen. Begin met de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen. Afschot is bepalend voor de doorstroom van regenwater richting de regenpijp. U dient per meter een afschot van 3 mm aan te houden. Dus bij een dakgoot van 5 meter heeft u 5 x 3 mm = 15 mm afschot.

Span tussen de eerste en laatste gootbeugel een koord.

Tip: controleer tussentijds met de waterpas of er nog daadwerkelijk sprake is van afschot.

Qloods gootbeugel

4. Nu is het tijd om de tussenliggende gootbeugels vast te zetten langs het gespannen koord. Dit zorgt ervoor dat de gootbeugels op één rechte lijn geplaatst worden waardoor de dakgoot de juiste afschot heeft. De gootbeugels worden met schroeven vastgezet.

Qloods gootbeugels

5. U kunt nu de dakgoot op maat maken. Mocht de dakgoot ingekort moeten worden, dan kunt u een verbindingsstuk voor de dakgoot gebruiken om de plek waar deze wordt ingekort recht af te tekenen. Door middel van een ijzerzaag kunt u eenvoudig de dakgoot op maat zagen. Begin met zagen op de bodem van de dakgoot zodat u voorkomt dat er een stuk van de dakgoot afbreekt. Eventuele bramen kunt u verwijderen met fijn schuurpapier.

6. Mocht u gebruik maken van een dakgoot met klemverbindingen, dan schuift u eenvoudig de onderdelen in elkaar totdat ze klem zitten. Hoever u de delen in elkaar moet schuiven om een waterdichte verbinding te krijgen staat aangegeven op de hulpstukken. Omdat pvc/kunststof werkt, dient u de delen niet helemaal in elkaar vast te drukken. Gebeurt dit wel, dan is er geen ruimte om te werken en kan er op den duur lekkage ontstaan als de dakgoot gaat uitzetten of krimpen. In de hulpstukken zit een rubberen strip die ervoor moet zorgen dat de verbinding waterdicht is.

Qloods dakgoot eindkap

7. Plaats de dakgoot in de beugels. Controleer voorafgaand aan de plaatsing of de lipjes in de gootbeugel omhoog staan zodat er voldoende ruimte is om de dakgoot in de gootbeugels te plaatsen.

Qloods bevestigen dakgoot

8. De dakgoot zit nu op zijn plek. Breng bij de eerste en laatste gootbeugel een fixeerpunt aan. Doe dit door een kleine inkeping aan de achterkant van de dakgoot te maken waar vervolgens het lipje van de gootbeugel in valt. Vervolgens kunt u de lipjes van de overige gootbeugels naar beneden doen. Druk de lipjes niet te strak op de dakgoot, deze moet immers kunnen werken. U kunt dit voorkomen door een potlood tussen het lipje en de dakgoot te houden bij het vastdrukken van het lipje, zodat er voldoende afstand behouden blijft voor de dakgoot om te kunnen werken.

9. Om ervoor te zorgen dat er geen blad of ander materiaal in de dakgoot komt raden wij u aan om gebruik te maken van een bladvanger. Als bescherming voor de regenpijp raden wij u aan een boldraadrooster te plaatsen.

Qloods bladvanger dakgoot

Vragen?

Heeft u nog vragen omtrent het plaatsen van dakgoten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u van de beste service en geven u antwoord op al uw vragen.