Dakgoot plaatsen op uw loods
Plaats uw dakgoot met QLoods
Wilt u een loods bouwen, maar dan zelf? Dan is de montage van de dakgoot een onderdeel van de montage van uw loods. Voor de doe-het-zelvers onder ons is dit een klus die prima te doen is. Op deze pagina leggen wij u alles uit over het plaatsen van een dakgoot. Zo bespreken wij de volgende punten:
- Welke maat goot heeft u nodig?
- Welk materiaal heeft u nodig?
- Maximale lengte goot
- Soorten goten
- Het plaatsen van een goot
- Dakgoot schoonmaken
Welke maat dakgoot heb ik nodig?
Voor uw dakgoot is het belangrijk dat deze voldoende opvangcapaciteit heeft om bij neerslag het water op te kunnen vangen en af te voeren. Het dakoppervlak is hierin bepalend. Des te groter het dakoppervlak, des te groter de opvangcapaciteit van de dakgoot moet zijn. Een te kleine dakgoot zal bij een regenbui direct overlopen waardoor u plassen op de straat of in de tuin zult krijgen.
Daarnaast kan een te kleine dakgoot zelfs schade aan uw gebouw of huis tot gevolg hebben. Het is dus belangrijk om vooraf goed te bepalen welke maat passend is bij de oppervlakte van het dak.
Hieronder een overzicht van het minimale dakoppervlak met bijhorende minimale maat dakgoot:
Kleiner dan 60 m2 100 mm mastgoot / 100 mm bakgoot
Kleiner dan 100 m2 100 mm mastgoot / 125 mm bakgoot
Kleiner dan 130 m2 100 mm mastgoot / 150 mm bakgoot
Kleiner dan 150 m2 100 mm mastgoot / 180 mm bakgoot
Welk materiaal heb ik nodig?
Het is belangrijk om voorafgaand aan de klus te bepalen welke materialen u nodig heeft om een dakgoot te plaatsen. Naast de dakgoot zelf heeft u altijd nog bevestigingsmaterialen nodig. Deze worden altijd meegeleverd. Hierbij kunt u denken aan gootbeugels, eindstukken en een uitloop die nodig is om de regenpijp op aan te sluiten.
Daarnaast kunt u gebruik maken van verbindingsstukken wanneer u goten aan elkaar wilt verbinden. Mocht uw dakgoot een hoek omgaan, dan kunt u een binnen- of buitenhoek gebruiken. Bepaal afhankelijk van uw situatie de materialen die u nodig hebt om de goot te plaatsen. Onthoud goed dat tussen de twee gootbeugels maximaal 50 cm mag zitten. Bepaal de lengte van uw dakgoot om te weten hoeveel gootbeugels u nodig heeft.
Maximale lengte dakgoot
De maximale lengte van een dakgoot is zo’n drie meter. Mocht u een grotere lengte willen plaatsen, dan kunt u meerdere afzonderlijke goten plaatsen. Deze zijn te verbinden via koppelstukken. Die ondersteunen de overgang van beide goten zodat de goten stevig blijven hangen.
Ook kunt u een eindstuk aan weerszijden van de gehele loods monteren om ervoor te zorgen dat het water niet zomaar wegloopt. Door meerdere goten op te hangen, kunt u de gehele goot zo lang maken als nodig is voor uw loods.
Soorten dakgoten
Bij Qloods hebben wij voor de verschillende loodsen ook verschillende soorten dakgoten. Zo kunt u wanneer u een loods koopt, kiezen tussen stalen of aluminium dakgoten.
Bij de loodsen van Qloods wordt er aan beide zijden van het dak standaard een stalen goten systeem meegeleverd. Deze bestaat uit gootbeugels, de grote bak, afvoer en een afvoerpijp tot de onderkant van de beplating.
Er worden standaard lengtes meegeleverd die u zelf op maat dient te monteren. De goot kan in het wit, zwart en grijs worden geleverd.
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een aluminium dakgoot wanneer loodsen een grote overspanning hebben.
Het plaatsen van een dakgoot
Stap 1
Bepaal eerst op welke hoogte u de dakgoot plaatst. Plaats deze op de correcte hoogte dat het hemelwater direct opgevangen kan worden. Plaatst u de goot te laag, dan bestaat er de kans dat het hemelwater alsnog eroverheen naar beneden komt. Dit kunt u zien in onderstaande afbeelding.
Stap 2
Bepaal vervolgens waar de gootbeugels moeten komen. Zoals eerder genoemd dient de afstand tussen 2 gootbeugels maximaal 50 cm te zijn. Wanneer deze afstand té groot is, is er mogelijk onvoldoende draagkracht waardoor de dakgoot gaat doorhangen.
Plaats vervolgens de gootbeugels. Begin met de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen. Afschot is bepalend voor de doorstroom van regenwater richting de regenpijp. U dient per meter een afschot van 3 mm aan te houden. Dus bij een dakgoot van 5 meter heeft u 5 x 3 mm = 15 mm afschot. Span tussen de eerste en laatste gootbeugel een koord.
Tip: controleer tussentijds met de waterpas of er nog daadwerkelijk sprake is van afschot.
Stap 3
Nu is het tijd om de tussenliggende gootbeugels vast te zetten langs het gespannen koord. Dit zorgt ervoor dat de gootbeugels op één rechte lijn geplaatst worden waardoor de dakgoot de juiste afschot heeft. De gootbeugels worden met schroeven vastgezet.
U kunt nu de dakgoot op maat maken. Mocht het ingekort moeten worden, dan kunt u een verbindingsstuk gebruiken om de plek waar deze wordt ingekort recht af te tekenen. Door middel van een ijzerzaag kunt u eenvoudig de dakgoot op maat zagen. Begin met zagen op de bodem van de goot zodat u voorkomt dat er een stuk afbreekt. Eventuele bramen kunt u verwijderen met fijn schuurpapier.
Stap 4
Mocht u gebruik maken van een dakgoot met klemverbindingen, dan schuift u eenvoudig de onderdelen in elkaar totdat ze klem zitten. Hoe ver u de delen in elkaar moet schuiven om een waterdichte verbinding te krijgen, staat aangegeven op de hulpstukken.
Omdat pvc/kunststof werkt, oftewel krimpt of uitzet, dient u de delen niet helemaal in elkaar vast te drukken. Gebeurt dit wel, dan is er geen ruimte om te werken en kan er op den duur lekkage ontstaan als de goot gaat uitzetten of krimpen. In de hulpstukken zit een rubberen strip die ervoor moet zorgen dat de verbinding waterdicht is.
Stap 5
Plaats de dakgoot in de beugels. Controleer voorafgaand aan de plaatsing of de lipjes in de gootbeugel omhoog staan zodat er voldoende ruimte is om het in de gootbeugels te plaatsen.
Stap 8
De dakgoot zit nu op zijn plek. Breng bij de eerste en laatste gootbeugel een fixeerpunt aan. Doe dit door een kleine inkeping aan de achterkant van de dakgoot te maken waar vervolgens het lipje van de gootbeugel in valt. Vervolgens kunt u de lipjes van de overige gootbeugels naar beneden doen.
Druk de lipjes niet te strak op de goot, deze moet immers kunnen werken. Zorg dat er een paar millimeters tussen zit, zodat er voldoende afstand behouden blijft voor de goot om te kunnen werken.
Om ervoor te zorgen dat er geen blad of ander materiaal in de dakgoot komt raden wij aan om gebruik te maken van een bladvanger. Als bescherming voor de regenpijp raden wij u aan een boldraadrooster te plaatsen.
Dakgoot schoonmaken
Om ervoor te zorgen dat uw dakgoot lang mee gaat, dient u regelmatig onderhoud te plegen. Door deze ieder half jaar schoon te maken, verwijdert u de bladeren en voorkomt u verdere beschadiging. Gebruik hiervoor een zachte borstel en een vochtige doek. Als u uw goot schoon houdt, kunt u besparen op grote onderhoudsbeurten.
Uw dakgoot plaatsen binnen enkele stappen!
Dakgoot kopen?
Wilt u graag een losse dakgoot kopen? Wij helpen u daar graag bij. Neem contact op met het QLoods team voor meer informatie.
Wilt u een nieuwe loods kopen? Vraag een offerte aan!
Wilt u een loods kopen? Een bedrijfsloods bouwen of een loods voor prive gebruik? Bekijk op onze pagina fotos loodsen welke loodsen Qloods levert. Of vraag direct een vrijblijvende offerte aan! Vul in het formulier in wat voor loods u wilt en ontdek meteen de diverse mogelijkheden. Wilt u liever persoonlijk contact met iemand van het QLoods team? Bel dan naar 06-27840352 of mail ons. Wij helpen u graag bij de bouw van uw loods op maat!